Hallo Piet,
Mogelijk heb ik de auto ooit 5 jaar geleden al gekocht met licht verzakte zuigerbussen.
Ik heb van verschillende betrouwbare bronnen en met name Engelse Rover/MG-zt. fora begrepen, dat je het onderblok kunt weggooien als de zuigerbussen onder het niveau van de top van het onderblok komt. Ik weet niet hoever jouw zuigerbussen onder het oppervlakteniveau verzakt zijn, maar bij mij was dat zeker 0,2 mm terwijl ze voelbaar boven het oppervlak moeten uitsteken. Na vier koppakkingen van verschillende typen en opnieuw teveel heetlopers heb ik maar besloten een ander "goed" blok te monteren.
Verbeteringen:
Ik heb werkelijk van alles geprobeerd en alle mogelijke modificaties toegepast. Een externe upgrade PRT thermostaat. De verbeterde meerlagen koppakking. Steeds de verbeterde trekbouten en boutenrek nieuw gemonteerd. Maar ik kwam uiteindelijk vroeg of laat steeds weer in de vicieuze cirkel van heetlopers terug. Eigenlijk werd met iedere nieuwe koppakking de symptomen duidelijker dat de basis niet meer deugde. Door de flexibiliteit van de oudere type koppakkingen met silicone randen leek het zelfs even beter af te dichten. Maar dat bleek slechts tijdelijk want die flexrandjes geven onder druk en olie uiteindelijk ook de geest. Uiteraard wordt bij een vervanging van de koppakking natuurlijk ook de distributieriem en waterpomp vervangen.
Klepgeluid:
Bijwerking van de verzakte zuigerbussen bleek oa. ook het klepgeluid van een van de 16 kleppen. Deze kwam kennelijk te laag op de klepuitsparing op de zuiger en tikte daardoor ergerlijk. Eerst nieuwe hydraulsche lifters gemonteerd en oliekanalen schoongehouden. Heb zelfs een andere "stille" cilinderkop gemonteerd. Maar de tik bleef. Je trekt de (gevlakte) zachte cilinderkop toch dichter naar de zuiger toe als de zuigerbussen verzakt zijn. Het puzzelstukje is nu dus compleet.
Een sierlijk Engelse herenauto.
Ik hou enorm van het design en tijdloze uitstraling van de R75. en vind de K 1.8 motor economisch in gebruik. Bovendien heb ik zelf een machtige hoeveelheid accessoires ingebouwd. Compleet met andere kabelsystemen. Dus er zit veel geld en tijd in deze auto. Anders laat je zo'n blokwisseling wel uit je hoofd want buiten de aanschaf en het ophalen van het blok koste mij de motor wisseling vier volle dagen. Wel een enorm voldaan gevoel nu, dat wel....
Conclusie:
De K 1.8 is een super doordacht licht blok waar je steeds ideale omstandigheden moet hebben in de zware carosserie van de Rover 75.
De koelmogelijkheden binnen het blok is daarom redelijk onderbemeten.
Koelvloeistof bijvullen
zonder bij een garage bij te laten ontluchten is riskant. Want eenmaal een luchtbel in de cilinderkop....dan kun je dat alleen echt doorbreken door het koelsysteem te laten ontluchten. De standaard ontluchtingsnippel zit veel te laag. Ik zelf heb een ontluchtingsnippel in de slang op het hoogste punt nabij het inlaatspruitstuk gemonteerd en ook op de kachelslangen. Anders kom je in een vicieuze cirkel terecht van bijvullen en heetlopen waardoor de zuigerbussen door de hitte in de door de fabriek aangebrachte flexibele kit verzakken.
Met koude motor rustig warmrijden. En na een lange intensieve rit op de snelweg de auto rustig laten uitrijden of even stationair laten lopen is het advies van vele R 75 rijders op de bekende Engelse fora.
British Car Center Baarn.
Veel van de kostenloze en welgemeende adviezen heb ik te danken aan "Onno Stevens"de directeur van British Car Center in Baarn. Dit bedrijf is in 1993 gestart en Onno heeft de ontwikkeling van oa. de Rover 75 meegemaakt. Waarvoor langs deze weg alsnog bedankt.
Met alle opgebouwde wijsheid hoop ik met dit "goede"blok nog jaren te kunnen doen.
groet,
Frank