Pagina 1 van 4

Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: ma okt 23, 2017 8:04 am
door Henk R75
Heren, dames,

Sinds kort ben ik in het bezit van een pracht van een Rover 75 CDTi.
Het is een R75 sedan met automaat in de club-uitvoering. Bouwjaar 2004 en 285.000 op de teller.

Wat me op dit moment even bezig houdt is het feit dat als ik bij ca 120 km/uur accelereer (gas volledig intrap) dan trilt m.i. het motorblok. Bij het gas even iets loslaten houdt het trillen op en kruipt de snelheid omhoog naar 140/150 en wellicht verder :-).

Wat kan hier aan de hand zijn? Iemand bekend met dit euvel?

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: ma okt 23, 2017 9:39 am
door Eric27
Kan verschillende oorzaken zijn maar meestal zijn het de motorsteunen.

Eric.

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: ma okt 23, 2017 11:15 am
door Mista T
Of de krukaspoelie, die ratelde bij mij op lage toeren, beetje gas werd het minder.

Uit eindelijk is deze eruit gevlogen.....

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: ma okt 23, 2017 12:39 pm
door arthurMG
Trillen was bij mijn ZT-T de motorsteun welke gebroken bleek.
Stotteren, inhouden. filters?? vuile EGR ??

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: wo okt 25, 2017 9:12 am
door Henk R75
Ik zal het probleem nog nader proberen te omschrijven....

Bij wegrijden schakelt de Rover (automaat/diesel) prima door naar een hogere versnelling. Afhankelijk van het gevraagde vermogen (stand van het gaspedaal) geschiedt dit door het schakelen bij een hoger toerental of juist rustiger, lager in de toeren. Tot ca. 90/100 km per uur is er op een enkel klein rammeltje in het interieur na, schijnbaar niets aan de hand. Kom ik echter bij de 90/100 km per uur dan is er bij behoedzaam, heel rustig accelereren, schijnbaar nog niets aan de hand en klimt de snelheid rustig naar 120 km per uur. Wel merk ik dat de Rover dan onrustig is, dat deze tegen de grote rammel/onrust aanhangt.

Geef ik bij ca 90/100 km per uur meer gas (echt niet onbenullig veel hoor) dan rammelt en trilt de Rover behoorlijk. Iets dat heel storend is en absoluut niet past bij de klasse van deze auto.

Aanvankelijk dacht ik aan onbalans in de wielen. Echter bij het gas terug nemen (ten tijde van het trillen en rammelen) houdt het trillen en rammelen op een beetje onrustige bodem na, op. Is het logisch deze onbalans als veroorzaker af te schrijven?

Verder heeft de Rover op de brug gestaan en zijn de motorsteunen geïnspecteerd, de aanwezige monteur heeft met al z'n goede bedoelingen niets aan de motorsteunen kunnen ontdekken dat het probleem zou kunnen veroorzaken.

Wat is het probleem? Hoe kan het opgelost worden?

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: wo okt 25, 2017 7:47 pm
door piet
hoor je het geluid links, recht of in het midden van de motor ruimte? en heb je al is gedacht aan je bak?
gr.
Piet

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: wo okt 25, 2017 8:00 pm
door Henk R75
Het is niet zozeer dat ik iets hoor vanonder de kap. Het trillen brengt het interieur enigzins in beweging. Het is alleen de rammel en het trillen vanaf 90/100 km per uur. Bij gedoseerd gas geven gaat het nagenoeg probleemloos.
Nee, ik heb niet aan de bak gedacht. Deze schakelt automatisch en schijnbaar probleemloos. Maar je vraagt dat niet voor niets. Zijn de omschreven symptomen eventueel aan de bak toe te wijzen?

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: wo okt 25, 2017 8:52 pm
door zwelgje
Zelf met kapotte motorsteunen gereden en niet dit probleem gehad. Daarom het relaas dat hierna volgt.
Als je toaf hebt, zou ik eens kijken of er foutmeldingen zijn. Of iemand die met een T4 (officiële uitlees-apparatuur) dit ook kan doen. Anders:

Het is een turbo diesel en dan is het belangrijk dat het hele inlaat deel goed en dicht is.
De rubberen afdichting van de intercooler naar het inlaatspruitstuk is meestal lek als de 2 rubberen ringen nooit vervangen zijn.
Normaal verlies je alleen vermogen maar misschien is dit verschijnsel ook mogelijk.

Trekt de motor wel goed in lage toeren rond onder de 1800 toeren? Ook bij volgas? Stekker van de luchtmassameter lostrekken en gaat het dan beter, dan moet die vervangen worden. Nog niet gehoord of meegemaakt dat deze sensor tot dit soort problemen leidt, maar je weet nooit.

Is de computer (ECU) ooit nat geweest? Kun je de gekste dingen krijgen.... Moeilijk te testen dan alleen kijken of er water in het schutbord staat (afvoeren verstopt) of gestaan heeft. Bij teveel water loopt het door het intereurfilter naar binnen bij de passagier, dus daar natte, vochtige vloerbedekking, dan is het bekijken van de computer waard, moet je hem wel voor uitbouwen (is niet lastig).

Werken de brandstofpompen? Contact aan en luisteren onder de motorkap naast de accu en achter (tank zit onder de achterbank). Luister zelf naast de auto bij het achterwiel, maar desnoods met een open tankdop zou het ook duidelijk moeten zijn. Niet genoeg druk en als beveiliging zal de ECU als bescherming het motorvermogen en toerental afregelen. Meer vermogen nodig of vragen en dan kom je misschien in deze situatie tijdens het rijden. De stekker op het dieselfilter is ook een beruchte, maar niet altijd....., waar het eerste druksignaal vandaan komt.

Dit zijn standaard problemen, samen met niet goed werkende injectoren. Dat laatste merk je eigenlijk als de motor moeilijk start, normaal ook zonder gloeien na maximaal 1-2 seconden (bij mij zelfs met 1 rotte injector) en gelijk een rustig en gelijkblijvend stationair draaien.

Hopelijk kan de waslijst wat helpen ;)

Rob

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: wo okt 25, 2017 9:45 pm
door Hans53
---
Waarschijnlijk een hele "domme " reactie van mij, maar wil hem toch plaatsen :roll:

Ik zelf ben een hele rustige rijder met mijn CDT en normaal gesproken wordt de turbo door

mijn rijstijl bijna nooit gebruikt.

Eens per week trap ik hem daarom eens even bij optrekken op zijn staart om de boel

los te houden.

Misschien is jouw wagen door de vorige eigenaar ook heel erg rustig bereden, omdat je

zelf vermeld dat bij heel gedoseerd optrekken, je het probleem niet hebt.

Dus misschien slecht werkende turbo ???

---

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: do okt 26, 2017 7:12 am
door Henk R75
Heren, bedankt voor het meedenken.

Het blijft een vreemd probleem. Ik zal de punten voor zover het ontberen van voldoende technische kennis me niet in de weg zit eens bij de kop pakken.
Of het probleem wordt veroorzaakt door een (te) rustige rijstijl van de vorige eigenaar weet ik niet. Ik heb ook geen idee of de turbo dit dan kan veroorzaken.

Wel hoorde ik dat onlangs de draagarmrubbers zijn vervangen en er 2 nieuwe voorbanden zijn gemonteerd. Omdat het probleem zich vanaf 90/100 km per uur voordoet is wel de balans van de achterwielen gecontroleerd en gecorrigeerd.

Het blijft een vreemd verschijnsel.

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: do okt 26, 2017 8:47 pm
door zwelgje
Uitlijnen van Rover 75 heeft een procedure;
- tank driekwart vol
- eerst achter uitlijnen (ja het kan, wel lastig als bouten van waar de draagarmin in de bodem onder de achterdeuren zijn vast geroest) en is blijkbaar gedaan wat positief is.
- dan pas voor

iets niet in die volgorde en de uitlijning zal waarschijnlijk niet goed zijn.....
Ik blijf er zelf altijd bij voor het goede resultaat en soms zelf geholpen of gedaan, want het lukte het uitlijncentrum niet :+
Zelfs af fabriek konden ze al niet ok zijn!
Zijn de banden gebalanceerd, of hebben ze een beschadiging aan de zijkant? Ook te merken aan trillen in het stuur vanaf 80km/uur.

Als er voor het een en ander is vervangen en het goed geplaatst is het geen issue. Iets niet goed vast en nu los (zelfs wielmoeren!) en je krijgt rare geluiden.
Verder is berucht dat nieuwe onderdelen soms het maar een paar weken/blokjes rond de kerk uithouden. Bijvoorbeeld stabilisatorstangetjes en helaas ook van die draagarm rubbers.
Verder is het bovenste scharnierpunt van de voorwiel ophanging vaak aan vervanging toe. De Rovers zijn zwaar en dan krijgt dit onderdeel het te verduren.
Veren (voor en achter) kunnen breken, soms helemaal boven of onder zodat het niet gelijk te zien is.
Is natuurlijk logisch als daar iets mee is, dat je het kunt merken.
Succes in de zoektocht.

Rob

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: vr okt 27, 2017 7:24 am
door Henk R75
Wat is er de laatste dagen al gebeurd;

De wielen achter gebalanceerd,
De auto uitgelijnd zoals hierboven aangegeven, van achter naar voor.

Wat me opvalt en wellicht is dit ook een oplossingsrichting? Toch nog even terug naar het probleem, bij accelereren vanaf 90/100 km per uur trilt de auto, bij heel rustig gas geven valt op dat de auto wel 'onrustig' is maar trilt niet zo erg, bij het gas dieper intrappen vanaf 90/100 trilt de auto. Balanceren en uitlijnen is dus gebeurd en rubbers bij de draagarmen zijn vervangen. Naast alle adviezen zoals hierboven aangegeven, zou het niet kunnen dat het probleem in de aandrijfas(en) zit, kan daar niet iets als onbalans inzitten? Ik denk hieraan omdat het trilprobleem zich voordoet vanaf 90/100 km per uur. Dit onafhankelijk van het toerental van de motor en de versnelling waarin gereden wordt. Ik heb de verschillende mogelijkheden getoetst. Laag in de toeren hoog in de versnelling tot hoog in de toeren en lagere versnelling.

Naast alle informatie, adviezen en het aanreiken van aanknopingspunten, waarvoor mijn dank, snap ik in veel gevallen wat er bedoeld wordt maar zie me niet in staat dat adequaat en verantwoord aan te pakken en op te lossen. Het lijkt me daarom goed me te melden bij een garage/monteur om stapsgewijs het probleem bij de kop te laten pakken. Waar zijn er nog garages/monteurs (specifieke Rover kennis wenselijk?), bij voorkeur in het oosten van het land waar ik me met dit probleem zou kunnen melden.

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: vr okt 27, 2017 10:49 am
door Mista T
Roverworks misschien?

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: vr okt 27, 2017 11:12 am
door arthurMG
Wellicht dat je eens een telefoontje kan wagen naar G&G in Heinkenszand (Zld).
Is wel niet in de buurt, en zelfs geen rover specialist maar het zijn Jaguar mannen met veel passie en ook een specialisme, namelijk uitlijnen van aandrijflijnen e.d. misschien hebben zij een oplossing voor je??

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: zo okt 29, 2017 1:12 pm
door MARVON
Waarschijnlijk een hele "domme " reactie van mij, maar wil hem toch plaatsen :roll:

Ik zelf ben een hele rustige rijder met mijn CDT en normaal gesproken wordt de turbo door

mijn rijstijl bijna nooit gebruikt.

Eens per week trap ik hem daarom eens even bij optrekken op zijn staart om de boel

los te houden.

Misschien is jouw wagen door de vorige eigenaar ook heel erg rustig bereden, omdat je

zelf vermeld dat bij heel gedoseerd optrekken, je het probleem niet hebt.

Dus misschien slecht werkende turbo ???

:mrgreen: ooit de werking van een turbo al eens na gegaan?
Schoepen draaien altijd mee zodra je de motor start.
Dus ben benieuwd waar je deze wijsheid vandaan haalt :grazy:

Re: Stotteren trillen CDTi bij 120 km/uur

Geplaatst: zo okt 29, 2017 2:12 pm
door Hans53
MARVON schreef:

:mrgreen: ooit de werking van een turbo al eens na gegaan?
Schoepen draaien altijd mee zodra je de motor start.
Dus ben benieuwd waar je deze wijsheid vandaan haalt :grazy:
Het is totaal geen "wijsheid" wat ik neer schrijf, maar gewoon proberen

mee te denken :roll:

Maar ik vind jouw reactie met aan het eind een "crazy - smily" een beetje

aan de agressieve en onbeschofte kant.

Mag best wel een beetje vriendelijker !!!!!!!!!

---