Tech tip: Knipperrelais voor LED lampen

Technische informatie over MG's en Rovers.
Plaats reactie
lampje_rulez
MG-R Regular
Berichten: 59
Lid geworden op: vr okt 10, 2014 9:11 pm
Woonplaats: Roosendaal

Tech tip: Knipperrelais voor LED lampen

Bericht door lampje_rulez » za apr 16, 2016 11:36 am

Normale knipperautomaten zijn meestal niet geschikt voor LED knipperlichten. Deze automaten verwachten een bepaalde minimale belasting (2x21Watt + 5Watt). Omdat LED's minder verbruiken gaan ze knipperen op de dubbele frequentie. De simpelste oplossing hiervoor is het plaatsen van weerstanden over de LED's; er wordt dan meer stroom verbruikt en de frequentie is weer normaal. Nadeel is wel dat de weerstanden vrij groot zijn, en ook heet worden, hetgeen problemen geeft met plaatsing.
Wat je ook kunt doen is een speciaal LED knipperrelais plaatsen. Deze knippert altijd op hetzelfde tempo, ongeacht de belasting. Deze relais doen niets speciaals, maar kosten vaak toch 20 - 30 euro, en je moet dan ook nog het juiste model uitzoeken.

De derde oplossing is het aanpassen van het knipperrelais, zodat het ook werkt met LED's.... Maar hoe?

Dat blijkt erg simpel te zijn, in elk geval met de Lucas relais zoals ik ze aantrof in mijn MG ZS en Rover 45. Ik heb geen ervaring met andere modellen, maar als je onder het dashboard een relais ziet zoals deze, dan werkt de 'fix' waarschijnlijk ook voor jou:

Afbeelding

Begin met het verwijderen van het binnenwerk. Dit zit met twee nokjes vast, en klikt vrij gemakkelijk uit elkaar. Wat overblijft is dit:

Afbeelding

Het draadje met het kousje is de sensor weerstand die de belasting meet; het zwarte tonnetje eronder is een condensator die de knipperfrequentie bepaalt. Wat we gaan doen is de sensor uitschakelen door deze te overbruggen, en dan het knippertempo corrigeren door de condensatorwaarde te vergroten. Dit doen we als volgt:
Kijk naar de waarde van de condensator. De originele waarde is waarschijnlijk 10uF (er staat dan iets op als 10/35, of 10u50 ofzo). De tweede waarde is het voltage, dat is hier niet belangrijk. Verwijder de condensator en vervang deze door een exemplaar met ongeveer de dubbele waarde (en voltage 16V of meer). Deze zijn te koop bij elke electronica winkel; ik heb 22uF gebruikt. LET OP DE + en - polen! Soldeer deze vast, en overbrug daarbij het eilandje ernaast, zoals op de foto:

Afbeelding

That's it! De sensor is nu overbrugd, en het knippertempo is vanaf nu onafhankelijk van de belasting. Klik de behuizing terug en steek het relais op zijn plaats.

Succes!

N.B. Om het knipperrelais te laten werken is het belangrijk dat tenminste 1 gloeilampje in het circuit aanwezig blijft. Zolang in het dashboard het lampje blijft zitten is dat al voldoende.
Laatst gewijzigd door lampje_rulez op di apr 19, 2016 9:30 pm, 1 keer totaal gewijzigd.
2005 MG ZS180 (Verkocht :oops: )
1998 Nissan Skyline R34 GT-T
1981 Honda CBX1000

Only dead fish go with the flow!

Gebruikersavatar
Mr. Dj M.
MG-R Addict
Berichten: 239
Lid geworden op: zo okt 18, 2015 5:41 pm
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJss

Re: Tech tip: Knipperrelais voor LED lampen

Bericht door Mr. Dj M. » di apr 19, 2016 8:43 pm

Mooie beschrijving!
Afbeelding

lampje_rulez
MG-R Regular
Berichten: 59
Lid geworden op: vr okt 10, 2014 9:11 pm
Woonplaats: Roosendaal

Re: Tech tip: Knipperrelais voor LED lampen

Bericht door lampje_rulez » di apr 19, 2016 9:29 pm

Thanks! Helaas werkt het niet voor de ZS MK2 (het knipperen wordt daar geregeld in de Pektron SCU). Wordt vervolgd dus!
2005 MG ZS180 (Verkocht :oops: )
1998 Nissan Skyline R34 GT-T
1981 Honda CBX1000

Only dead fish go with the flow!

Plaats reactie